Etiqueta: Creacció

UN VIATGE PER LA INNOVACIÓ AMB FERRAN ADRIÀ

El passat divendres vaig tenir el plaer de presentar una sessió amb el Ferran Adrià en el marc del Trufforum a Vic. M’agradaria deixar-vos algunes perles de coneixement. Aquí teniu les principals idees:

  1. Atenció amb la “Innovatitis”: aquesta tendència a innovar per innovar sense sentit. Innovar no és una moda i no sempre ha de ser la font de creixement d’una empresa, però si és una font de competitivitat. Ara és “cool” parlar d’innovació, o dir que un és innovador, però atenció, no fer innovació per què si. Hi ha més de 60 àmbits diferents en els que es pot innovar a l’empresa. Oportunitats no ens en poden faltar!
  2. Generar i compartir coneixement: és important treballar la innovació des del coneixement. El sentit d’immediatesa ens fa pensar que les coses s’han de fer ja, i que no cal coneixement profund. Hem de tornar a aprendre a aprendre, a estudiar, a dia d’avui és un luxe. A través del Bulli Foundation ha treballat en un llibre sobre el vi que equival a una tesi doctoral valorada en 130.000 euros. En realitat estem parlant de recerca, i la recerca és inversió.
  3. Adaptar models d’èxit. Interessant observar en els nostre entorn, en bones pràctiques que proposen altres empreses i fixar-nos com treballen altres sectors paral·lels, quins models d’èxit podem adaptar. Estem parlant d’adaptar, no de copiar.
  4. La innovació a nivell  personal és l’actitud. L’actitud d’observar, d’assumir riscos, de compartir coneixement, d’adaptar models d’èxit. La creativitat forma part de nosaltres, tots en tenim. Portar-la al màxim nivell és portar-la a un nivell de demanda tan alt que és possible que no gaires ho suportin. Al Bulli, l’equip creatiu eren tres persones. La màxima expressió de la creativitat es manifesta en l’art, i normalment aquest no és fruit del treball en equip.
  5. Receptes per innovar? Cap!! No hi ha receptes universals. Cada sector és diferent, cada empresa treballa diferent, té unes circumstàncies de mercat, financeres, de tipologia de lideratge…

El Ferran Adrià ha viscut la creativitat i la innovació a un nivell molt alt i molt exigent. I es nota. Ho qüestiona tot. Parlar amb ell és fer-se preguntes constantment. Una primera definició generalista no és suficient per ell. Li calen matisos, detalls, concreció. La seva manera de respondre a les preguntes és totalment divergent, et transporta per un munt de frases i conceptes fins que llavors els connecta. I finalment et respon a la pregunta. Això és la innovació, un viatge per la divergència fins que al final arribes a la concreció.

bulli, coneixement, Creacció, creativitat, créixer, empresa, èxit, ferran adria, futur, innovació, reptes, trufforum

Tècnica de creativitat SCAMPER: aplicació a la marató de Cocreació del clúster agroalimentari d’Osona

Dijous passat vam organitzar la segona sessió d’innovació impulsada per Creacció amb la intenció de mostrar al sector la necessitat de crear conjuntament i de relacionar-nos per esdevenir més creatius. La primera sessió va ser més de caire teòric i de definició de reptes. Van sorgir 3 grans conceptes a darrera dels reptes del sector agroalimentari: l’economia circular, l’observació i anàlisi del client per tal de detectar i adaptar els productes a les seves necessitats i com el sector s’aprofita i retorna valor al territori. La segona sessió va consistir en desenvolupar reptes més concrets amb tècniques de creativitat. Teníem 3 perfils: cuiners, productors i altres professionals complementaris. Aquesta sessió havia de servir d’exemple també per altres sectors: havia d’impactar. Per això, en el propi disseny de la sessió vam utilitzar la tècnica SCAMPER: Substituir: substituir la teoria per la pràctica, també el power point per murals i esquemes “en directe”. Combinar: combinar diferents tipus de professionals: cuiners, productors, professionals del turisme, artistes i altres tipus d’experts en empresa. Adaptar: adaptar una cuina a un espai on conviuen tot tipus de professionals. Obligar als cuiners a adaptar-se als diferents tipus d’ingredients que aportaven els productors. Modificar: utilitzar una cuina enlloc de la sala de reunions convencional. Proposar per altres usos: vam utilitzar les estovalles de paper per escriure i fer un mapa mental. Eliminar: vam eliminar les cadires convencionals i vam posar taules de cuina i tamborets. També vam eliminar els ordinadors i els telèfons. Reorganitzar: vam reorganitzar el temps i els reptes. Vam plantejar dos reptes paral·lels, un pels cuiners i uns altres per la resta. El resultat, tot un èxit! Més de 40 idees i de necessitats a explorar sectorialment. Més de 20 persones treballant en equip. Repte superat!

Carme Saez, Creacció, creativitat, creixement, empresa, innovació, Osona, repte, SCAMPER, thinquery

Avui, Cafè Experto amb en Dani Pérez, Director de Persones i Organització de La Farga

Avui, en el marc de la Fàbrica de l’impuls a la Innovació, hem fet un Cafè Experto amb en Dani Pérez, Director de Persones i Organització de La Farga. Dues grans lliçons:
  1. Les empreses busquen les persones en la seva integritat: el que som, el que fem i el que sabem.
  2. Hem de treballar en la nostra zona d’influència. No cal perdre el temps en allò que no depèn de nosaltres.
Gràcies Dani Pérez

Creacció, empresa, empresarial, empreses, innovació, organitzacions, talent

48 empreses han passat per La Fàbrica de l’impuls a la innovació

La Fàbrica de l’impuls a la innovació és un programa de Creacció que vol fomentar la cultura de la innovació i promoure que les empreses siguin innovadores tant en productes, com processos com en la recerca de mercats. Per això ha comptat amb Carme Sàez de thinquery per tal de donar suport a aquestes empreses, la majoria PIMES, en el seu procés d’innovació, o de reinvenció en el cas d’algunes microempreses. A part, al llarg del 2016, s’han fet 10 sessions de formació específica en innovació per les que han passat 92 persones i s’han organitzat 18 sessions grupals per contrastar idees, valorar noves propostes de valor i simplement per conèixer l’opinió d´un grup de persones que podien ser mercat potencial. En general ha estat una experiència molt enriquidora que esperem tornar a iniciar en breu.

Carme Saez, consultoria, Creacció, creixement, dinàmica grupal, empresa, empreses, estratègia, idees, innovació, Osona, pimes, repte, thinquery

GR Coaching i thinquery han “impulsat” a 59 persones cap el canvi

El programa de Creacció, la Fàbrica a l´impuls a la Innovació adreçat a persones a l´atur amb formació superior ha tancat la seva edició 2016 amb unes molt bones dades: 59 persones han passat per les sessions de coaching individual, conduïdes per Lluís Marco de GR Coaching i  per les sessions de màrqueting personal, conduïdes per Carme Sàez de thinquery. El programa vol ser una alternativa als programes generalistes i especialitzar-se en un col·lectiu que arriba a les 300 persones a Osona. L’objectiu és oferir a persones en situació d’atur de llarga durada, i prioritàriament amb formació superior, recursos que els ajudin a reinventar la seva trajectòria professional a partir de les mateixes metodologies innovadores, obertes i creatives que farem servir amb les empreses. El projecte, que inicia una nova etapa a mitjans de febrer de 2017  vol influir en tres camps del desenvolupament personal: la relació, la creativitat i l´orientació a l´acció.

Creacció, Fàbrica Impuls a la Innovació, thinquery

Entrevista a Sílvia Lozano de Calidad Pascual i Carme Sàez al MeteoMauri

El Repte Empresa, del programa d’Empresa i Formació, liderat per Creacció, el Consell Empresarial       d’Osona, la UVic i el Consell Comarcal ha cridat l’atenció dels mitjans. Arran de l’experiència a l’edició 2016 amb Calidad Pascual, en el que els reptes d’empresa es centraven en la sostenibilitat, Catalunya Ràdio, en concret, el programa MeteoMauri s’ha mostrat interessat en les activitats i les idees dels nens i nenes sobre l’eficiència energètica, el respecte per l’entorn i l’ús d’energies renovables. A l’entrevista, realizada per Melcior Mauri i José Luis Gallego, hi van participar Sílvia Lozano com a responsable Regional de Relacions amb la Societat de l’empresa Pascual i Carme Sàez de thinquery, en representació de Creacció. Escolteu l’entrevista!

Carme Saez, Catalunya, Consell Empresarial d'Osona, Creacció, creixement, empresa, innovació, Osona, sostenibilitat, thinquery

Thinquery condueix la sessió de creativitat de Repte Empresa a Vic amb més de 130 nens i nenes

El passat dia 28 de novembre, es va celebrar al Recinte firal el Sucre de Vic  l’edició 2016-2017 del Repte Empresa. Aquest esdeveniment s’emmarca en el programa Empresa i Formació que lideren Creacció,  la Uvic (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya), i CEDO (Consell Empresarial d’Osona)  i que va comptar amb la col·laboració de l´empresa Calidad Pascual. Thinquery va rebre l´encàrrec d´organitzar la sessió, que va comptar amb la presència de més de 130 nens de tres escoles de la comarca d’Osona. Els nens van haver de resoldre reptes com el de desenvolupar un producte sostenible, imaginar-se una empresa que produís un producte que no existís en el mercat, o bé dissenyar un producte innovador. Els nens de les escoles Rocaprevera de Torelló,  Joan XXIII de Balenyà i Sagrats Cors de Centelles, utilitzant tècniques d’innovació i creativitat, i amb el suport de Carme Saez,  van tenir idees genials: uns xiclets que aporten les vitamines als nens que tenen intoleràncies, una beguda energètica pels moments baixos, unes xuxes anticàries, etc! La dinàmica grupal va consistir en definir bé el repte, i aplicar el brainstorming i la tècnica SCAMPER.  10 equips van resoldre 5 reptes! Enhorabona! Pots ampliar més aquesta informació amb els següents Notícia 1 Notícia 2 Think: Els nens i nenes es familiaritzen amb el món de l´empresa gràcies a activitats com aquestes. L´empresa descobreix noves idees que no es plantegen els adults gràcies als nens. Query: Què pots fer tu per fomentar aquestes dinàmiques?  

brainstorming, Calidad Pascual, Carme Saez, CEDO, Creacció, creativitat, dinàmica grupal, El Sucre, empresa, empresarial, escoles, idees, innovació, innovador, Osona, repte, Repte Empresa, SCAMPER, sostenible, thinquery, UVIC

Som una consultoria de desenvolupament de negoci. A través del nostre mètode thinquery acompanyem a les empreses a aconseguir els seus projectes i reptes innovadors i de creixement. Som un equip de professionals experts en planificació estratègica, innovació, màrqueting i creativitat en el món de l’empresa i les persones.